zondag 28 oktober 2007

Oh... wat een drankje

In een vlaag van opperste creativiteit wilde de firma Bovema twee mannendromen combineren. Een overheerlijke cocktail en een mooie vrouw. Maar om de vrouw te laten plaatsnemen in een glas met ranja tot haar nek, en haar ook een manshoog rietje te laten berijden, dat is wel een heeeeeele "Wet Day in September". Met stip de Mafste Plaat van deze maand.

Ekseption inspireert het volk

De heren van Ekseption zijn altijd eenvoudig gebleven. Omdat hun platen het beste klonken bij het consumeren van een goeie trip, hadden ze aan uiterlijke vertoning een broertje dood. Dit is de eerste hoesfoto in de geschiedenis van de vaderlandse plaat, waarvan het belangrijkste deel wordt ingenomen door een blinde muur van een seinhuis. Konden ze gauw weer terug naar binnen om verder te blowen.

Johnny Hoes aan het bier

De firma Hoes kon geen genoeg krijgen van de samenwerking met Amstel. Hier nog een zwaar gesubsidieerde plaat. Elke figurant op de hoes houdt een biertje vast, zet een pijpje aan de mond, zit op een reuzefles of stikt er in.
De namen van de liedjes laten aan duidelijkheid niets te wensen over: "We nemen d'r nog een", "Er is geen bier op Hawaii", "Doe ze nog eens vol", daarna gaat het minder en klinkt "Wie kan mij nou vertellen waar woon ik", "Nog eentje dan", en tenslotte "Vader, kom thuis!". Courtesy van De Dorstige Kelen en het orkest De Vrolijke Drinkeboertjes onder leiding van Jan Bierkraag.

Toon Labes wordt eerste bloemkool

Zo zou een bloemkool eruit zien als hij kon praten. Maak kennis met Toon Labes: indertijd groenteboer op de Korte Prinsengracht te Amsterdam, en ook kortstondig beroemd op de V.P.R.O.-televisie en op Hilversum III bij Felix Meurders met groenteadviezen en moppen. Zulke moppen zette men toen na een tijdje nog op een langspeelplaat. En zulke platen kocht men dan.

Henk Wijngaard springt uit de band

Al tachtig keer stond Henk Wijngaard met een truck op de hoes. De firma Telstar stond voor een onmogelijke opgave iets nieuws te verzinnen. Het was tijd voor variatie. En het werd... een band! En van een tractor notabene!

De nieuwe kleren van Alliance

In Alphen aan de Rijn is niets te doen. Daarom stichtte een groepje Alphense Reli's in 1968 een jeugdkoor. Nadat ze oma's verkleedkist hadden omgekeerd, nog even pozeren voor het troosteloze jeugdjonk en de plaat was gemaakt! Links met lang haar en poepbruin jasje: Arie Rietveld, slagwerk. Voor de rest een eruptie aan paarse, rode, groene roze en gele truinen en slacks. Hallelujah!

Wijngaard in de bocht

Ha - de eerste plaat van de zingende trucker Henk Wijngaard. "Honderd kilo, dat ben ik, met een sjekkie op mijn lip." Van het doen van een bakkie in De Zingende Wielen had de sympathieke chauffeur al gauw genoeg. Hij wilde de wijde wereld in met stem en gitaar. Maar waar nu die gitaar te laten onderweg? Oh ja: onder de ruitenwisser is nog plek!

zaterdag 27 oktober 2007

Duo X flitst door het leven


Het ultrageheime Duo X, hier op de plaat anoniem van achteren genomen, was zo bevreesd voor bekendheid, dat ze ook op deze plaat niet voor de draad wilden komen met hun ware identiteit. Wat overdreven allemaal: de plaat werd toch nauwelijks verkocht.

Gadverdamme, 't is weer feest


Een leipe snor die er bijna afvalt. En een clown die zijn tanden dadelijk in de luisteraar gaat zetten. Noem dat maar een leuke avond met de lolbroeken. Het repertoire: We Gaan Nog Niet Naar Huis, Hoeperdepoep,Tarara Boemdiee en nog Vele Niet Zo Leuke Knallers.

Bier en plaat: dat gaat!


Johnny Hoes en de firma Telstar lagen in de jaren zestig nogal dik in bed met de firma Amstel. Ziehier het resultaat: met een biertje en een lied, is het hier zo kwaad nog niet! Subtiel kon de product-placement op de hoes niet genoemd worden. In elke hand een Amstel-biertje met het logo naar de camera gedraaid. Op elk tafeltje Amstel, vier flesjes Amstel nogal lullig op de grond, een Amstel op het buffet, Amste-viltjes, Amstel doppen; zelfs komt van links een anonieme arm in beeld met een glas Amstel. En maar lachen naar de fotograaf!

zaterdag 6 oktober 2007

Wie zorgt voor deze arme zwartjes?

Het was hoog tijd dat de Gereformeerde Zendingsbond de zwartjes in donker Afrika eens wat beschaving kwam bijbrengen. Red ons, riepen ze op deze hoes tegen de Nederlandse bezitters van een stereo-grammofoon-installatie. Na het zingen nam het gemengde koor de boot, om de inlandse Turkana-mannen snel en fluks op de hoogte te stellen van de atoombom, belastingwetten, AIDS en televisies. O ja: giro 28016.

Een telefoonmonteur houdt van klassiek


Uit de tijd dat de PTT-ers van de telefoondienst nog rijksambtenaren waren, stamt ook dit plaatje. De telefooninstallateurs uit Amsterdam, verenigd in het PTT Mannenkoor, hebben het in deze tijd nog niet begrepen op house of lounge, en zingen braaf het Agnus Dei en Sanctus. Goed gedast en goed gebrild. PTT-ers voorwaarts!

Alusta goes wild!

Wat is er nu mooier dan een LP produceren bij het tienjarig bestaan. De N.V. Alusta te Etten-Leur, dat in de jaren zeventig ternauwernood kon voldoen aan de vraag naar de mateloos populaire ventilatieschuiven, bracht een ode aan de veelzijdigheid van het aluminium met deze LP. Op de hoes ontbreekt het aan niets. Waarom de artiesten in beeld brengen als het ook veel mooier kan. Dus dat is uitpakken geblazen voor de trotse directie: de voorgevel van het markante pand, de indrukwekkende neon-reclame op het dak, de bloembakken te Etten-Leur, de gerafelde vlag der N.V., evenals de riante parkeermogelijkheden. Alusta: nog vele jaren!

woensdag 3 oktober 2007

The revenge of the Lolita's


Lolita uit het boek van Nabokov was twaalf jaar oud. Veel kan van deze Lolita's gezegd worden, maar dat ze eerder de veertig dan de dertien naderen, dat is toch wel duidelijk aan de fossiele jurken en het fossiele haar. Het enige wat twaalf jaar oud is: de lak uit de haarspray misschien.

Stoelen aan de kant met trio Holshuysen!


Kiekkoek! Holshuysen heeft een triomfantelijke scheet gelaten en daar is triolid links net zo min blij mee als triolid rechts. Maar geen nood, nu snel nu de polonaise ingezet! Featuring: Tararaboumdiee, Hoeperdepoep, Hop falderiere en Van je Hela Hola.

Lee Towers lets it snow

Gezellig, kerstmis in huize Towers! Dat zijn vrouw naast hem zit, dan zien we wel. Maar wie zijn die twee mafiose types aan tafel? Is dat links, in licht pak, de jonge Holleeder die net klaar was met het aftimmeren van de loods voor Heineken? En is dat met die bril niet Cor van Hout - net van de MTS af? Towers had warme contacten in de bouw, en die konden met Kerst natuurlijk niet buiten blijven staan.

Komt die hoed!


In de burelen van Philips kraakte de hersenen dat ze een aard had. Wat nu nog te verzinnen om de aandacht van het koopjesgrage winkelpubliek te trekken voor deze verzamel-pee? Blote borsten? Mooie benen? Een nietsverhullend truitje? Een zwoele blik? Ach nee... een militaire kolbak - ja, dat is het!

James Last de kindervriend


Gezellig hoor, de kindvriendelijke baard James Last die met de kleintjes gaat wandelen. Volgens de tekst op de hoes: "Nu heeft u hierbij Last's nieuwste poging tot onderwijsvernieuwing onder naaldbereik".

Een plaat uit miljoenen

Het is moeilijk aan te geven, maar een eng gevoel bekruipt je bij deze plaat van Philips. Is het de baby? Die Texas Chainsaw Massacre blik? Dat xylofoon stokje in zijn mond? Die onschuldige maar bij nader inzien toch zeer kwaadaardige vogel ? Moeilijk te zeggen. Millions zullen er wel niet van verkocht zijn.

Waarom toch die poppen!

Hoe jonger de doelgroep, hoe schrikwekkender de poppen. Net of de firma CNR doelbewust geen interesse had in nieuwe generaties luisteraars. Wat de "leuke geluiden" zijn die kennelijk op de plaat staan, dat blijft maar raden. Een scheet van kabouter Verbrande Handen? Terecht gebaart het meisje: Up my nose!

Hoe lieflijk daar in Urk de zang



Geen vrolijke boel, daar in de Petrakerk in Urk. Dat er nog plezier in samenzang was, nadat deze kennelijk niet al te vrolijke Frans flink de hitte van de gramschap over de gemeente had uitgeblazen, dat is welhaast een wonder van de Here zelf.

De Vrede Ligt aan Scherven


Deze foto laat zien wat er gebeurt als bij dirigent van het christelijke koor Young Credo Singers ineens de kamgaren broek afzakt. Met de hand aan de broekband leidt hij daarna het inmiddels tot rust gekomen koor door de feestkrakers "De Vrede Ligt aan Scherven", "Laat ons zien, wat and'ren lijden" en "De lucht is vol van vlammen".

Kleuterschrik

Of de Monkey from Hell nou Hansje Pansje kevertje moet voorstellen en de roodharige plaspop in feite Jan Huygen is - dat blijft onbekend. Maar dat CNR hele generaties kleuters nachten heeft wakker gehouden met deze Duivelsverzen, dat is wel duidelijk.
Adverteren bij Daisycon